woensdag 1 november 2017

Historische beelden Vlaamse visserij (IV)

Maandelijks duik ik in het fotoarchief van Het Visserijblad. Ik kies er lukraak tien foto's uit. En omdat de donkere weken aantreden heb ik er peer uitzondering eens 12 van gemaakt.

De garnaalmijn — het garnaalkot — aan de Oostendse Visserskaai. Gefotografeerd rond 1935. Op het einde van 1933 delen de lokale kranten mee dat de stad van plan is een loods voor de officiële verkoop van garnaal te bouwen. In april 1934 is de garnaalmijn klaar. Er is meteen discussie over de manier van verkopen. De handelaars eisen een verkoop per afslag, de vissers willen de verkoop per opbod zien gebeuren. Een poging tot verzoening mislukt en het ‘garnaalkot’ blijft ongebruikt. Meer erover vindt u hier .
In Heist probeerde (en probeert men nog) de vissers uit elkaar te houden d.m.v. hun bijnaam. De Heistse reder Leon Utterwulghe heette aldaar ‘de mageren’. De naam was een erfenis van zijn grootvader Jacobus die met zijn 130 kilo alle behalve mager was; ook Leons vader woog 110. (Foto gw)    

Montgommerydok Oostende. Naast elkaar liggen de O.21, O.759 en O.49. Aan de overkant herkennen we wellicht de O.64. De foto is van een ons onbekend jaar.    
Al wat we over die foto kunnen meedelen is wat er onder stond: ‘De bende van Lêze op strandbezoek.’ Wie er meer over weet mag het ons zeggen.    

In april 1962 worden wielrenner Rik Van Looy en ploegleider Lomme Driessens opgenomen in de Orde van de Kloeffe. Op de foto worden ze omgeven door leden van de Oostendse folkloristische vereniging De vismijnvrienden. Wie ze herkent mag het ons zeggen. Roland Vanloo weet me te melden dat Blanche Belpaeme — Meetje van de Koaje — links van Van Looy staat. Rechts van de wielrenner zien we het hoofd van notaris Quaghebeur, toentertijd actief in de Oostendse politiek en bezieler van de Bal du Rat Mort.
Montgommerydok Oostende, in een ons onbekend jaar.    
De 32-jarige zeevisser Franky Vandecasteele overleed op 28 september 1996 ten gevolge van een ongeval aan boord van de N.141 Don Bosco.    
1963. — Nabij de Oostendse vistrap verkoopt een vissersvrouw een deel van de vangst van haar man. De vis gaat van de ene tas in de andere.    
Op 7 januari 1989 wordt het kleine hektreilertje O.349 Lady gedoopt. Op de foto: de toenmalige Oostendse burgemeester Julien Goekint, reder Jos Praet, ir. Blomme van scheepsbouwer SCAP, doopmeter Jenny Caulet en peter Jean Vandecasteele. Het scheepje kent niet het verhoopte succes en wordt al na vier jaar doorverkocht aan Katwijker schipper die het onder Belgische vlag laat varen. (foto gw)    

Rond de wisseling van de XIXde naar de XXste eeuw waren er vissersgemeenschappen over heel de kust. Waar er geen haven was werden de vaartuigen op het strand gezet. Deze foto kwam op een postkaart terecht, waarvan het opschrift zegt dat het beeld in Middelkerke geschoten werd.
1933 is een crisisjaar. De koopkracht is ingestort en ook de garnaalprijzen duiken de diepte in. De vissers organiseren een betoging. Op de foto vallen te herkennen: Pierre Hubrouck, August verburgh, Henri Quick, Albert Huys, Henri Vanhoucke, Emiel Saliau, Frederick Vincke, Henri Deckmyn, Jan Pincket, David Vanslembrouck, Emiel Dasseville, René Jonckheere, Leopols Hagers, Rau, Emiel Blommaert, Frans Deckmyn, Charles vandewalle, Victor Eyland, August Dewulf, Joseph Decraecker, Henri Cosselee, Julien Vannieuwenhuysse, Richard en Alfons Verburgh.    

1928. Vissersvrouwen ter hoogte van de Vistrap. Van links naar rechts: Marie vanwijnsberghe (bijgenaamd Mietje van ’t sas), Jeanne Maldeghem, Leontine Vanbesien, ‘Kreukelinne’ (Crecillie?), Carola Demeere, Irma Depuydt, Eulalie Molleman, Jeanne Geryl en de zuster van Coralie en Hélène Vandierendonck.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten